Ta strona korzysta z plików cookies, zgodnie z Polityką Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na działanie plików cookies, w zakresie zgodnym z bieżącymi ustawieniami Twojej przeglądarki internetowej. Kliknij przycisk "Polityka cookies" aby zapoznać się z jej treścią lub przycisk "Zamknij" aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Mięta (Mentha piperita L.) - miãta, miãtë, Wszechmatczé zelé, matcze zelé, krziżewé zelé, miãtka, miãtczew, miãtówka, òberwas, ùrażewé zelé
CHARAKTERISTIKA
Miãta to fùl etericznéch òléjków i fejn pachnącô roscëna z rodzënë jasnotowatëch. Kwitnie òd lëpińca do zélnika. Rozmnôżómë jã z nasón a téż bez dzelenié roscënów lub òdnogów, sadzące matewczi zaré pò przëmrózkù do wilgòtny zemi, nôlepi na słonecznym môlu. Ùprôwiónô w ògrodach na Kaszëbach, czãsto w krutopach, ale przódë widzelë jã i zbiérelë téż w nôtërze, na miedzë. Chùtkò rosce i sama sã rozséwô. Czej më jã brëkùjemë do warzeniô abò do lékarzeniô, tej zbiérómë lëstë – scynómë gałązczi nôlepi zarô przed kwitnienim.
CHARAKTERYSTYKA
Mięta pierzowa albo inaczej mięta lekarska to pełna olejków eterycznych i o wspaniałym zapachu roślina z rodziny jasnotowatych. Kwitnie od lipca do sierpnia. Rozmnażamy ją z nasion oraz przez podział roślin lub kłączy, wsadzając już po przymrozkach do wilgotnej gleby, najlepiej w słonecznym miejscu. Uprawiana w ogrodach na Kaszubach, często w donicach, ale niegdyś widywana tu i zbierana również w naturze, „przy miedzy”. Szybko rośnie i łatwo się później sama rozsiewa. Do celów kulinarnych i leczniczych zbieramy liście – ścinamy łodygi najlepiej tuż przed samym kwitnieniem.
Czytaj więcej na baza.roslin.fundacjachlorofeel.pl