Ta strona korzysta z plików cookies, zgodnie z Polityką Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na działanie plików cookies, w zakresie zgodnym z bieżącymi ustawieniami Twojej przeglądarki internetowej. Kliknij przycisk "Polityka cookies" aby zapoznać się z jej treścią lub przycisk "Zamknij" aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) - szałwiô; szôłwô, szalwija, szôłwia, szôłwiô, pòkrziwka
CHARAKTERISTIKA
Szałwiô òd dôwna je ùprôwianô dlô ji zdrowòtnëch ë kùlinarnëch włascëwòsców. Kwitnie w maju ë czerwińcu, wëdaje drobné, lilewé abò biôłé kwiatë. Rosce mnogò ë dzëkò na całi zemsczi kùglë – òceniwô sã, że je ji na swiece kòl tësąc zortów. W kaszëbsczich ògrodach ùprôwiô sã przede wszëtczim pòkrziwkã (pl. szałwia lekarska). W naturalnëch warënkach brëkùje słoneczny môl z zemią bògatą w wôpno.
CHARAKTERYSTYKA
Szałwia od dawna jest uprawiana ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i kulinarne. Kwitnie w maju i czerwcu, wydaje drobne, fioletowe albo białe kwiaty. Występuje w stanie dzikim na całej kuli ziemskiej bardzo licznie – ocenia się, że jest jej około tysiąca gatunków na świecie. W kaszubskich ogrodach uprawia się głównie szałwię lekarską. W naturalnych warunkach preferuje zdecydowanie dobrze nasłonecznione stanowiska o glebie bogatej w wapń.
Czytaj więcej na baza.roslin.fundacjachlorofeel.pl