Ta strona korzysta z plików cookies, zgodnie z Polityką Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na działanie plików cookies, w zakresie zgodnym z bieżącymi ustawieniami Twojej przeglądarki internetowej. Kliknij przycisk "Polityka cookies" aby zapoznać się z jej treścią lub przycisk "Zamknij" aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Bez czarny (Sambucus nigra L.) - czôrny bes
CHARAKTERISTIKA
Czerz pòwszechno wëstãpiwô na òbszarze kraju, chòc jedna z naszich rozmówcziniów pòdsztrëchna, że w ji stronach na Kaszëbach gò ni ma.
CHARAKTERYSTYKA
Krzew występuje powszechnie na terenie kraju, choć jedna z naszych rozmówczyń podkreślła, że w okolicy jej domostwa na Kaszubach go nie ma. Bez czarny rośnie do wysokości około 10 metrów. Kwiaty czarnego bzu są białe i drobne, tworzą jednak dość spore - nawet do 20 centymetrów średnicy - baldachogrona. Kwiaty zbieramy w maju i czerwcu, owoce – już od końca sierpnia przez cały wrzesień. Owoce czarnego bzu to ciemnofioletowe i lśniące „kulki”, zebrane w charakterystyczne grona. Mają ciekawy aromat oraz kwaśny i cierpki smak. Przetwarzamy i wykorzystujemy do leczenia zarówno kwiaty, jak i owoce rośliny. Możemy robić z nich sok, syrop, nalewkę czy dżem.