Ta strona korzysta z plików cookies, zgodnie z Polityką Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na działanie plików cookies, w zakresie zgodnym z bieżącymi ustawieniami Twojej przeglądarki internetowej. Kliknij przycisk "Polityka cookies" aby zapoznać się z jej treścią lub przycisk "Zamknij" aby ta informacja nie pojawiała się więcej.

Aktualności

Dzika Kuchnia

  •  Publikacja 22 września 2024 roku

W ramach projektu Kaszëbsczi ogród / Kaszubski ogród odbył się spacer zielarski (zapisy) oraz warsztaty z dzikiej kuchni.
Warsztaty z dzikiej kuchni pokazały potencjał kulinarny roślin nieuprawnych. Rosnące na łąkach, brzegach lasów, a czasem na grządkach rośliny znamy jako chwasty. A są one tradycyjną, dawniej wykorzystywaną na co dzień, żywnością.
Możemy wrócić do tradycji, wiedząc, że obecnie żywność dzika to także żywność funkcjonalna.
Na warsztatach przygotowaliśmy kilka potraw bazujących na pozbieranych roślinach.
- pyszne i łatwe do zrobienia liście babki w cieście
- podpłomyki z dawnych mąk i ziaren, z ziołami, podane z pesto z podagrycznika.
- zupa mocy z korzeniami ziół
- i inne potrawy  z zebranych roślin z nad brzegów rzeki Raduni.

Warsztaty poprzedziło wyjście do pobliskiego lasu i na pole – czyli spacer zielarski.
Na spacerze zielarskim rozpoznaliśmy wspólnie typ siedliska botanicznego w danej lokalizacji.
Poznaliśmy zioła i rośliny jadalne oraz ich główne właściwości. Po spacerze, z zebranych przedstawicieli każdego gatunku przygotowaliśmy zielnik warsztatowy, do dokumentacji fotograficznej.
Wydarzenie poprowadziła Justyna Pargieła z #DziczeJemy.
Justyna Pargieła - fitoterapeutka, ziołoznawczyni, psychodietetyczka i autorka książki „DziczeJemy w kuchni – 24 rośliny, które od teraz mogą być Twoim pożywieniem”.
W 2016 ukończyła podyplomowo ziołoznawstwo na Uniwersytecie Rzeszowskim, w 2018 studia podyplomowe na PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie, gdzie otrzymała tytuł Towaroznawca zielarski, kosmetyków i żywności funkcjonalnej. Ukończyła kurs Zielarz – fitoterapeuta w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach (2018) oraz Naturopata – kurs i egzamin w Izbie Rzemiosł w Katowicach (2019). Absolwentka kursów: Terapie Biologiczne u dr Henryka Różańskiego – 2020, Fitoterapia Szczegółowa u dr Henryka Różańskiego – 2021, Terapie Biologiczne w Instytucie Medycyny Klasztornej – 2021 -2022, Polskie rośliny w medycynie ekstremalnej I w okresie głodu (2022/2023). Ukończyła studia podyplomowe w zakresie psychodietetyki WSNS Lublin (2022). Ekspertka w telewizyjnym Pytaniu na Śniadanie (TVP - od 2020), w zakresie zielarstwa i dzikiej kuchni.

Fundacja Chlorofeel

Przyroda jest najważniejsza! Przyroda to przygoda! Bezpośredni kontakt z przyrodą! Przyroda po pierwsze! Cała reszta jest potem ...

Media społecznościowe

Dane rejestrowe

KRS: 0000934538
NIP: 5892069178
REGON: 520543070

Dane teleadresowe

Fundacja Chlorofeel
Sambora 22c
83-300 Kartuzy
 edytaslomczynska@wp.pl
 fundacjachlorofeel.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.   Polityka cookies   Polityka prywatności  
Realizacja serwisu BSCG sp. z o.o.